Pazarda veya markette sebze meyve seçerken güzel veya çirkin diye ayırıp kabuğu lekeli veya rengi farklı gözüküyor diye daha parlak daha pürüzsüz olanı mı alıyorsunuz? Hadi bir kez daha düşünün. İsrafın önüne geçmek istiyorsak yenilebilecek durumda olanları da tüketmek önemli. Her meyve ve sebzenin ayrı faydası olduğunu unutmayın evet renkleri cezbedici ancak rengi soluk, hafif bükülmüş, cansız diyerek yememezlik de yapmayın. Örneğin olgunlaşmış ve kararmış muzlar ile çocuğunuza smoothie yapabilirsiniz.
Bir domatesi üretmek için 15 litre, 1 kilo çay için 35 litre, 1 dilim ekmek için 47 litre, 1 portakalı üretmek için ise 50-60 litre , 1 elma için 85 litre su kullanıldığını biliyor musunuz?
Aynı zamanda tohumlar, toprak, çiftçilerin emeği ve hatta yiyeceklerin taşınması için kullanılan yakıt da tüm bu sürecin bir parçası. Tüm bu emeği görüntüsünü beğenmediğiniz için çöpe attığınızı unutmayın. Elimizdeki kaynakları etkin bir şekilde kullanmamız önemli. Çünkü doğaya borcumuz artıyor. Burada dikkatinizi Limit Aşım Günü’ne çekmek istiyorum. Küresel Ayak İzi Ağı’nın verilerine göre, 22 Haziran Türkiye için Limit Aşım Günü olarak belirlendi.Limit aşım günü insanlığın, dünyanın bize sunduğu 1 yıllık doğal kaynakları tükettiği gün olarak tanımlanabilir.Türkiye, doğanın 365 gün için sunduğu kaynakları 173 günde tüketerek, bu limiti aştı. Dünya için 28 Temmuz olarak belirlenen bu günü ülke olarak 22 Haziran’da aştık. 12 günlük yemeğinizi 6 günde tükettiğinizi düşünün. Her geçen gün gelecek nesillerin kaynaklarından çalmamak için harekete geçmemiz gerekiyor.
Küresel Ayak İzi Ağı, 1.7 dünyamız varmış gibi tükettiğimizi bildiriyor. Dünya artan talebimize kaynak yetiştiremiyor ve eğer bu tarih her yıl 6 gün öne gelirse 2050’den önce kaynaklarımız maalesef tükenecek.
Alışkanlıklarımızı değiştirerek bu tarihi ileriye çekmek ise bizim beslenmemizde sebze ağırlığını artırdığımızda bile limit aşım gününü 17 gün ileriye alacağı belirtiliyor.Gıda israfını dünya çapında yarıya indirdiğimizde, limit aşım gününü 13 gün uzatabiliyoruz.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) çirkin meyve ve sebzeleri tercih etmenin, hem çevre, hem ekonomi hem de sıfır atık sıfır açlık hedefi için çok kıymetli olduğunu belirtiyor.
Tüm bunları göz önünde bulundurursak sebze meyvelerin gezegene ve geleceğe olumlu etkisi büyük iken görüntüleri çirkin diye israf etmeyin.