Artan Yemekleri Ne Yapmalıyız?

 

Artan yemeklere karşı tutumlarımız yemek çeşidine göre değişiklik göstermelidir. Örneğin sebze yemekleri tüketilecek miktarda hazırlanmalı ve ertesi güne bırakılmamalıdır. Çünkü sebze yemekleri pişerken bile fazlasıyla besin kaybı yaşanır ve yemek bekledikçe besin kalitesi düşebilir. Diğer yandan kurubaklagil yemekleri, et yemekleri, çorbalar ve tahıl yemekleri buzdolabında bir sonraki gün de yenmek üzere saklanabilir. Bu saklama işlemini ağzı kapalı çelik tencere veya cam kaplar tercih ederek yapabilirsiniz.

Artan yemekler soğuduktan sonra kapağı olan saklama kabına yerleştirerek buzdolabına koyulmalıdır. Yemekler buzdolabında iki günden fazla bekletilmemelidir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise pişmiş yemekler ve çiğ yiyecekleri farklı yerlerde hatta ayrı raflarda tutmaktır.

Unutulmamalıdır ki yemeği atmak besin, emek, su ve enerji kaybına sebep olur. Artan yemek uygun koşullarda sakladıktan sonra ertesi gün de tüketilebilir. Böylelikle artan yemekler değerlendirilmiş olup hem bütçenize hem de zamanınıza olumlu etki bırakır.

Bayatlayan ekmekleri nasıl değerlendirmeliyiz?

Artan yemekleri değerlendirmenin pek çok yolu vardır. Mesela fırından çıkmış ekmek oda sıcaklığında bir gün bekleyince gevrekliğini kaybeder ve sertleşmeye başlar. Fakat bu durum ekmeğin bozulmuş olduğu anlamına gelmez. Küflenme görülmediyse bu ekmeği tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Fazla olan ekmeği poşete koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.

Tüketeceğiniz kadar ekmeği kızartarak bu ekmekleri değerlendirebilirsiniz. Diğer bir yol ise ekmeklerin teflon veya çelik tencereye koyulup içerisine bir iki damla su eklenerek kapağı kapalı şekilde 5-6 dk. kısık ateşte tutulmasıdır. Bu yöntemle ekmeğiniz fırından yeni çıkmış şekilde taze olacaktır. Ekmeği değerlendirmenin bir başka yolu ise; kahvaltı sofralarınızda leziz bir besin olarak yumurtalı ekmeğe yer vermek olabilir. Böylelikle ekmek israfının önüne geçilebilir.

Makarna haşlarken suyun miktarı iyi ayarlanmalı

Haşlanan makarnanın suyunun dökülmesi de başka bir önemli sorundur. Yaygın olarak yapılan haşlanmış makarnanın suyunu dökerek pişirme yöntemi yanlış bir uygulamadır. Bol su ile haşladığımız makarnanın suyunu dökmek suda eriyen vitaminlerin özellikle de B grubu vitaminlerinin kaybına yol açar. Bu nedenle makarnanın az suda haşlanarak ve suyunun çektirilerek pişirilmesi besin değeri ve doğal lezzetin korunumu açısından daha uygundur.

Makarna suyunun miktarını tam olarak ayarlayamadığınızda ise suyunu süzüp poğaça, pilav ve çorba gibi yemeklerin yapımında kullanabileceğiniz gibi makarna için hazırlayacağınız sosun içerisine ekleyerek de farklı bir tat yakalayabilirsiniz. Böylelikle besin ögesi kaybını en aza indirmiş olursunuz.


Kaynaklar:

https://www.fao.org/3/cb1074tr/CB1074TR.pdf