Çocuklarda Doğru Beslenme Alışkanlıkları ile Yarınlar Büyüsün!

 

Çocuklardan beklediğimiz her şeyi onlara borçluyuz. Daha iyi insanlar olmayı mesela; daha temiz bir dünya yaratmayı, çevre kirliliğini ve iklim krizini azaltmayı, geleceğe katkı sağlamayı… Vermediğimiz hiçbir şeyi bekleyemeyiz onlardan. Öğüt vermek yetmez, emek vermemiz gerekir, el ele vermemiz gerekir. Dünyanın geleceğine katkı sağlamak ne yalnızca biz yetişkinlere düşer ne de çocuklara. En çok çocukların olsa da, bu dünya hepimizin. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek istiyorsak yeryüzündeki her bir taşın altına elimizi koymalı ve bu yolda çocuklarla el ele olmalıyız. 

 

Çocukların Alışkanlıklarını Doğru Şekillendirmek 

Dünyayı henüz algılama aşamasında olan çocuklar için bu algıyı iki şey şekillendirir; birincisi anne babanın davranışları, ikincisi ise onların dünyayı algılayış biçimleri. Evde anne-baba tarafından sergilenen her davranış, çocuğun zihninde bir taslak oluşturur ve yaşamı boyunca davranışlarının büyük çoğunluğu bu taslak doğrultusunda şekillenir. Anne ve baba tarafından yansıtılan dış dünya; çocuğun hayata dair düşüncelerini, belirli olaylar karşısındaki tutumlarını, baştan sona tüm alışkanlıklarını ve tüm bunlar bir araya geldiğinde kaçınılmaz olarak karakterini şekillendirir.

Bu yüzden çocukların dengeli beslenmelerini ve doğaya saygı duymalarını alışkanlık haline getirmemiz gerekir. Çocuklarımız brokoli yesin istiyorsak brokoli yiyen biri olmamız gerekir; dünyayı koruyan, kaynakların ve bilinçli gıda tüketiminin farkında olan çocuklar yetiştirmek için bilinçli anne ve babalar olmamız gerekir. Yarınlara güzel bir dünya bırakabilmek için beslenme ve tüketim alışkanlıklarımızı bugün değiştirmemiz, gıda israfının önüne geçmek için bilinçli tüketim davranışlarını alışkanlık haline getirmemiz gerekir. 

 

Çocuklar İçin Uygun Yiyeceği Seçmek 

Çocukların dünyayı algılayış biçimi, alışkanlıklarını ve bu doğrultuda karakter oluşumunu nasıl derinden etkiliyorsa alışkanlıklar ve yaşam tarzı da dünyayı aynı şekilde etkiler. Çocuğun zihnindeki beslenme kavramı yalnızca ne yediğini değil, baştan sona tüm tüketim alışkanlıklarını ve bu doğrultuda gıda israfını, karbon ayak izini, iklim krizini, çevre kirliliğini, kısaca doğayı şekillendirir. Dolayısıyla çocuklar için uygun yiyeceği seçmek sadece ihtiyaçları olan kaloriyi karşılayacak besini tercih etmek değil, aynı zamanda çocuğun zihnindeki beslenme kavramını destekleyecek dengeli alışkanlıklar geliştirmesine katkıda bulunan yiyecekleri seçmektir. 

·       Dengeli beslenme alışkanlıkları geliştirirken çocuğun yemekten keyif aldığı gıdaları tespit etmek ve bunları, yemekten daha az keyif aldığı gıdalarla harmanlayabilmek önemlidir.

·       Sebze gruplarını tüketmek istemeyen çocuklar için bu tür yiyecekleri beyaz et ile birlikte servis etmek sebzeye karşı direnç gelişmesini önleyecektir. Çocukluk döneminde yiyeceklere karşı direnç gelişmemesi için çocuğun, yemekleri birer ödül ya da ceza gibi algılamasının önüne geçmek gerekir. Gıdanın kıymetini bilen, kaynakları bilinçli şekilde kullanmayı bir yaşam biçimi haline getiren çocuklar yetiştirmek için bu madde altın değerindedir. Zira yiyeceklere iyi-kötü, eğlenceli-sıradan, çocuklar için-yetişkinler için gibi farklı karakterler yükleyen çocuklardan, gıdanın gerçek değerini bilmesini ve onu kaybetmemek için bir şeyler yapmasını beklemek yanlış olur. Bu noktada gıda israfını azaltmak ve çocuklara bilinçli gıda tüketimi alışkanlığını kazandırmak için besinleri doğru şekilde tanıtmak ve çocukların, onları algılayış biçimlerini doğru değerlendirmek gerekir. 

Gıdanın geleceğine katkı sağlamak isteyen tüm çocuklarla el ele, umutla yürümek mümkün. Çocuklarda doğru beslenme alışkanlıkları ile yarınlar büyüsün!