15 Mayıs Dünya İklim Günü

15 Mayıs Dünya İklim Günü!  

 

İklimimiz değişiyor! Gelin birlikte geçen yaza dönelim, Ağustos ayını hatırlayalım. Ülkemizin pek çok bölgesi şiddetli yangınlarla yüzleşirken bazı bölgeler sel felaketine maruz kalmıştı. İklim değişimi tüm dünya ve üzerindeki canlıları etkiliyor. Atmosferdeki sıcaklık arttıkça buzullar eriyor. Buzullar eridikçe deniz seviyesi yükseliyor. Yangın, kasırga, sel gibi doğal afetler şiddetleniyor. Bu değişim ne yazık ki tarımı da etkiliyor. Çiçek açan meyveler donuyor ya da başka bir hava durumu sebebiyle israf oluyor. Ya da gezegenimizi paylaştığımız hayvan dostlarımızın göç yolunu ve/veya yuvalarını değiştirerek doğal yaşamın denge ve devamlılığı bozuluyor. [1]

 

Anlayacağımız; hem üzerinde yaşadığımız biricik yuvamız dünyamızın, hem de dünya üzerinde yaşayan her canlının hayatını sağlıkla devam ettirmesinde iklimin rolü çok büyük! 

Bu önemli rolü hatırlamak adına tüm dünya, her yıl 15 Mayıs tarihini Dünya İklim Günü olarak kutluyor

 

Dünya İklim Günü; iklim değişiminin ciddiyetini hatırlatırken bir diğer yandan doğaya verdiğimiz zararları göz önünde bulundurup farkında olmamız gerektiğini hatırlatıyor. 

Bakın yine aynı noktaya geldik! Tıpkı gıda israfında olduğu gibi, iklim krizi hakkında da farkında olup hayatımızda minik değişiklikler yaparak gezegenimizi çok daha iyi bir geleceğe taşıyabiliriz! 

 

Var mısınız? Gelin birlikle iklimimize nasıl destek olabileceğimize bakalım[2]

  • Dünya üzerindeki her canlının ya da cansız her nesnenin ardında bıraktığı bir iz vardır. Daha sonraki yazılarımızda ve videolarımızda bunu daha detaylı öğreneceğiz; ama karbon ve su ayak izimizin farkında olarak iklimimizi koruyabiliriz.
  • Mesela yerel ve mevsimsel beslenerek karbon ayak izimizi düşürebiliriz. Bu da iklim değişimine pozitif destek olacaktır.
  • Evlerimizdeki gıda israfını birlikte nasıl azaltabileceğimizi öğrenmiştik. Gıdamızı korumak, israf etmemek, bilinçli ve farkında kullanmak da iklimimize pozitif katkı sağlayacak.
  • Artan gıdalarımızı değerlendirebilir, atıklarımızdan kompost yani doğal gübre elde edebiliriz.
  • Plastik ve kağıt kullanımımızı azaltmaya çalışalım.
  • Sahil, orman, park gibi yerlerde çöpümüzü bırakmayalım biriken çöpleri çöpe atalım.
  • Yakıt tüketimimize dikkat edelim yürüyerek ulaşabileceğimiz noktalara yürüyebiliriz.                            Hareket = bereket
  • Kullanılmayan fişleri prizlerde bırakmayalım. Gereksiz yanan ışıkları söndürelim.
  • Tek kullanımlık ürünler yerine (kağıt havlu, peçete, plastik pipet) yıkanabilir peçeteler, bezler ve pipetler kullanalım.
  • İmkanımız oldukça ağaç dikelim.
  • İhtiyacımız kadar alışveriş yapmaya ve ihtiyacımız kadar tüketmeye özen gösterelim.

Rahatlıkla hayatımıza adapte edebileceğimiz alışkanlıklar değil mi? Gezegenimize daha iyi bir gelecek sunmak bizlerin elinde. O halde ne duruyoruz? Hadi hep birlikte harekete geçelim, dünyamıza daha iyi bakalım!

 

Kaynak:

[1] https://ca-climate.org/eng/news/15-maya-mezhdunarodnyy-den-klimata-/ 

[2] https://www.earthday.org/earth-day-tips/