Okul döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin rolü sandığımızdan çok fazla!
Okul çağındaki çocuklarımız (özellikle 6-12 yaş arası) temiz içerikli yiyeceklere ve besleyici atıştırmalıklara ihtiyaç duyar. Tutarlı ancak yavaş bir büyüme hızına sahiptirler ve genellikle günde 3 ana öğün, 2-3 ara öğün yapabilirler. Bu süre zarfında birçok yeme alışkanlığı gelişir ve hayat boyu eşlik eder. Aile, arkadaşlar ve medya (özellikle TV) çocuklarımızın yemek seçimlerini ve yeme alışkanlıklarını etkileyebilir.
Yapılan araştırmaya göre; yeterli beslenme, beyin fonksiyonlarımızın düzenli ve ideal şekilde işlemesinde temeli oluşturuyor. Büyüme ve gelişme dönemdeki yeme kusurları, çocuklarımızın okul yılları ve yetişkinlik dönemindeki bilişsel becerileri ve davranışlarını negatif etkileyebilir.
Beslenme ve bilişsel gelişim arasındaki bağlantıyı araştıran çalışmalar, omega-3 yağ asitleri, çinko, demir ve iyot dahil olmak üzere mikro besin ögelerinin önemini dile getirerek, çocuklarımızın bilişsel gelişiminde hayati bir rol oynadığını göstermektedir.
Bu nedenle her zaman olduğu gibi bu dönemde de çocuklarımızın ihtiyacını saptayıp onları makro ve mikro besin ögelerinden zengin, yeterli ve dengeli beslemek çok kıymetli. Eğer okulumuzda her zaman dengeli alternatifler bulunmuyorsa gelin birlikte mutfağa girelim, pratik çözümler üretelim!
Kahvaltı için alternatifler;
-Peynir, mevsim sebzeleri, tam tahıllı ekmek ile sandviç + süt
-Tam tahıllı tost + kefir
-Fıstık ezmesi, muzlu sandviç + süt
-Mevsim meyvesi + yulaf ezmesi + ceviz + yoğurt
-Granola + süt/yoğurt/kefir
Öğle öğünü için pratik çözümler;
-Evde ne varsa! Bir gece önceden kalan yemekleri değerlendirmek gıda israfının da önlenmesine katkı sağlayacaktır.
-Ana yemek + yoğurt/ayran/sütten oluşan süt grubu + ekmek grubu ile dengeli bir menü oluşturulabilir.
-Bir gece önceden kalan tavuk ile sandviç, salata hazırlanabilir.
-Bir gece önceden kalan salata protein grubu ile desteklenebilir.
-Sandviç/tost + ayran menüsü oluşturulabilir.
-Mevsim meyveleri ile yoğurtlu, yulaf ezmeli kaseler hazırlanabilir.
-Hiçbirini yapamadık; granola/protein barları + süt ile destekleyerek pratik bir çözüm sağlayabiliriz.
Alternatifleri doğru şekilde saklamayı ve gerekliyse etiket okumayı unutmayalım :)
Kaynaklar:
1.Mebonia N, Trapaidze D, Kvanchakhadze R, Zhizhilashvili S, Kasradze N. DIETARY HABITS OF SCHOOL-AGE CHILDREN IN TBILISI. Georgian Med News. 2015 Nov;(248):68-73. PMID: 26656554.
2.Agostoni, C., Nobile, M., Ciappolino, V., Delvecchio, G., Tesei, A., Turolo, S., Crippa, A., Mazzocchi, A., Altamura, C.A. & Brambilla, P. (2017). The Role of Omega-3 Fatty Acids in Developmental Psychopathology: A Systematic Review on Early Psychosis, Autism, and ADHD. International Journal Molecular Sciences, 18(12). doi:10.3390/ijms18122608
3.Al Mamun, Μ.Α. & A Ghani RB. (2017). The role of iron and zinc in cognitive development of children. Asian Journal of Medical and Biological Research, 3(2): 145-151. doi: 10.3329/ajmbr.v3i2.33561
4.Benton, D. (2008). The influence of children’s diet on their cognition and behavior. European Journal of Nutrition, 47(3):25–37. doi:10.1007/s00394-008-3003-x