Probiyotikler ve Bağırsak Sağlığımız!
Dışarıdaki dünya kadar büyük bir dünya da içimizde var. Özellikle bünyemizde bağırsaklarımızda yaşayan milyarlarca canlı dost bakteri bulunmakta. Onların beslenmesi ve sayılarının yüksek olması hem bağışıklığı, hem sindirimi hem de psikolojiyi etkileyen en temel unsurlardandır. Gelin bu gizemli dünyanın kapılarını aralayıp birlikte içeriye dalalım.
Doğduğumuz andan itibaren bağırsaklarımızda ‘mikrobiyom’ adı verilen bakteri sistemi oluşmaya başlar. Bu sistem vücut bağışıklığının, fiziksel ve zihinsel sağlığın korunmasında ve güçlenmesinde büyük rol oynar. Vücut bağışıklık sistemini destekleyerek bulaşıcı hastalıkara, zararlı bakteri ve virüslere karşı bariyer görevi görür.
Peki bizler için bu kadar önemli olan mikrobiyotamızı neler etkiler, şekillendirir?
Bakterilerle karşılaştığımız ilk an doğum anımızdır. Dolayısıyla doğum şekli bebeğin, çocuğun ve en nihayetinde yetişkinin mikrobiyotasının temelinde büyük bir öneme sahiptir. Normal doğum şekli bebeğin yararlı bakterileri alması ve güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasında rol oynar.
Anne sütü de mikrobiyomu etkileyen ve eşi benzeri bulunmayan, bebeğe özgü olarak salgılanan hem prebiyotik hem probiyotik özellikteki muhteşem bir besindir.
Yapılan çalışmalar sonucunda bir çocuğun bağırsak florasının 2-3 yaşında yetişkin bağırsak florasına ulaştığı görülmüştür. Tabi ki beslenme değişiklikleri, ilaçlar, hastalıklar bu florayı önemli ölçüde etkiler.
Beslenmedeki değişiklikler bağırsak florasını böylesine etkilerken floradaki yararlı bakterilerin türü ve sayısındaki değişiklikler de besinlerin vücuttaki emilimini önemli ölçüde değiştirir.
Yararlı bakteriler için de vücudumuz için de önemli enerji kaynağı olan karbonhidratların sindirilmesinde, emilmesinde; B vitamini, folik asit, Omega-3 gibi özellikle küçük yaşlarda dikkat edilmesi gereken zihin gelişimine önemli katkısı olan bu bileşenlerin emilip vücutta kullanılabilmesinde yararlı bakterilerin çoğunlukta olduğu sağlıklı bir bağırsak florası büyük önem taşır. Yani çocuklar için sağlıklı besinlerin tüketilmesi kadar bu besinlerin sindirilip emilip vücut dokularında kullanılabilmesi de bütünsel sağlık açısından oldukça değerlidir.
Özellikle bağırsak sağlığımıza iyi gelen besinleri tercih etmek bu noktada çocuğunuz için yapacağınız iyi bir tercih olacaktır. Bağırsaklarımızda yaşayan ve sağlığımız üzerinde pozitif etkisi olan yararlı bakterileri içeren besinlere ‘probiyotik’; mikrobiyotamızdaki yararlı bakterilerin bileşimini ve aktivitesini etkileyen bir nevi onları besleyen besinlere ‘prebiyotik’ denir. Çocuğunuzun beslenmesinde probiyotik aktiviteyi destekleyici bazı besinleri tercih edebilirsiniz. Bunlar; kefir, yoğurt, tarhana, lahana turşusu gibi bazı besinlerdir.
Içerideki dünyamızı sağlıklı beslediğimizde, dışarıdaki dünya da beslenecektir. Sağlıklı günler diliyorum.