Ebeveynlerin Kilosu, Çocuğun Yemek Tercihini Etkiler Mi?

Çocuğumuza Rol Model Olabiliriz!

Beslenme çocuğun büyümesi, gelişmesi ve sağlıklı/ dengeli bir yaşam sürmesi için çok önemli bir anahtardır. Tüm ebeveynler çocuğunun sağlıklı yemekler yemesini ister. Fakat bazen fark etmeden çocuğuna olumsuz anlamda rol model olabilir. Örtük bir model olma olabilir mi? Peki, bu nasıl olur? 

 

Araştırmacılar Fisher ve Birch yüksek yağ tüketen çocukları ve ebeveynlerinin kilosu arasındaki ilişkiyi inceleyen bir araştırma tasarlıyor. Araştırmaya katılan çocukların yaşı 36-67 ay arasında, 10 kız 8 erkekten oluşuyor. Tüm çocuklar kilo ve boy açısından normal gelişim gösteren çocuklar. Çocukların yeme alışkanlıkları bizzat gözlemleniyor. Bu araştırma toplam 30 saatlik ve 6 gözlem periyodu halinde devam ediyor.  

 

Çocuklara 9 yeme zamanının tamamında gıda alımı, sunulan tüm gıdaların öncesi ve sonrası gram ağırlıkları kullanılarak ölçülüyor. Çocuklara lezzetli ve tanıdık yiyeceklerden cömert porsiyonlar veriliyor böylece besin alımı sınırını kaldırıyorlar. Yani her çocuğun istediği yiyecekten istediği ölçüde yemesi sağlanıyor. Aynı zamanda 18 annenin, 16 babanın vücut kitle endeksi ve beslenme algıları ölçülüyor.  Çocukların da vücut ölçüleri ve besin alımı veri toplamanın 6. haftasında değerlendiriliyor. 

 

Sonuçlara göre ortalama olarak çocuklar %50 karbonhidrat, %13 protein, %31 yağ tüketmişler. 

Bireysel olarak bakıldığında görülmüş ki; çocukların yağ alım tercihleri ve ebeveynlerin ortak yağ tüketim tercihi arasında pozitif bir ilişki var. Yani çocuğun ebeveyni ne kadar çok yağ tüketiyorsa çocukta o kadar yağ tüketiyor. Yine görülmüş ki daha kilolu ebeveynin çocukları daha zayıf ebeveynlerin çocuklarına göre daha yüksek oranda yağlı yiyecekleri tercih ediyor. Yani ebeveyn yağlanması ve çocukta yağ tüketimi arasında da pozitif bir ilişki var. 

 

Bu araştırma sonucu bize çok net gösteriyor ki çocuk normal gelişim gösteriyor olsa dahi beslenme şekli ve yağ tüketimi ailesel faktörlerden etkilenir. İleride olması gereken kilodan daha ağır olup yaşam kalitesinin düşmemesi adına ailenin ilk önce kendi beslenmesini düzenlemesi ve çocuğuna rol model olması gerekir.   

 

Dr. Özgür Bolat 

Eğitim Bilimci  / Akademisyen Yazar 

 

Fisher, J. O., & Birch, L. L. (1995). Fat preferences and fat consumption of 3-to 5-year-old children are related to parental adiposity. Journal of the American Dietetic Association, 95(7), 759-764.