Bakliyatları Doğru Saklama Koşulları

 

Kuru bakliyatlar, çoğu kişinin severek tükettiği yiyeceklerdir. Bu yiyecekler, yemek halinde tüketilmelerinin yanı sıra çorba ve salata gibi yiyecekler içerisinde kullanılır. Ancak doğru saklanmadığında kolayca bozulan bu yiyecekleri koruma yolları da gıda israfının azaltılması açısından önemlidir.

 

Bakliyatlar En Doğru Nasıl Saklanır?

Lezzet kaynağı bakliyatların doğru saklanması da çok önemli bir husustur. Sıcak ve nemli ortamlar, bakliyatlarda böceklenme ve renk değişimi gibi sorunlara yol açabilir. Ancak, doğru koşullarda saklandığında bakliyatların kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. İşte, bakliyatların ömrünü uzatarak israf olmalarının önüne geçebilecek pratik yöntemler:

 

Bakliyatları Kontrol Edin ve Bozuk Taneleri Ayırın 

Satın aldığınız bakliyatların kullanım ömrünü uzatmak için ilk yapmanız gereken aralarındaki bozuk taneleri ayırmak olmalıdır. Öncelikle, bakliyat ambalajını açıp ürünü geniş bir tepsiye dökmelisiniz. Daha sonra aralarındaki bozuk bakliyatları, yabancı maddeleri ve minik taşları ayırmalısınız. Böylece, gıda israfını azaltmak adına etkili bir adım atmış olursunuz.

 

Bakliyatları Cam Kavanozlarda Saklayın 

Bakliyatları saklamak için cam kavanozlar ve saklama kapları tercih etmelisiniz Böylece cam kavanozlar içerisindeki nohut, fasulye ve mercimek gibi bakliyatların durumunu daha kolay gözlemleyebilirsiniz. Hatta, cam kavanozlar ya da saklama kapları üzerine etiket yapıştırarak içerisine en son ne zaman yiyecek eklediğinizi öğrenebilirsiniz.

 

Cam Kavanozlara Tuz Ekleyin 

Bakliyatlar, neme karşı oldukça hassas yiyeceklerdir. Bu nedenle, bulgur ve pirinç gibi çeşitli bakliyatların bulunduğu cam kavanozlara veya saklama kaplarına biraz tuz ekleyebilirsiniz. Örneğin, yaklaşık 1 kg bakliyat içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyerek nemlenme, küf oluşumu ve böceklenme gibi ihtimalleri azaltabilirsiniz. Böylece, evinizdeki gıdaların israf olmasının da pratik bir şekilde önüne geçmiş olursunuz.

 

Saklama İçin Bez Torbalar Kullanın

Bakliyatların küflenmesini önleyen en iyi yöntemlerden biri de bakliyatları bez torbalar içerisinde saklamaktır. Ayrıca, cam kavanozlar ile saklamak bazen pratik olmayabilir. Özellikle toptan aldığınız bakliyatları bez torbalar içerisinde uzun süre saklamanız çok daha kolay olur.

 

Bakliyatları Defne Yaprağı veya Sarımsakla Birlikte Saklayın 

Bakliyatları saklamak için kullandığınız cam kavanoz, cam saklama kabı veya bez torbaların içerisine defne yaprağı ya da sarımsak koymayı deneyebilirsiniz. Bunun için 1 kg bakliyatın içerisine 1-2 tane kuru defne yaprağı veya kabuklu olacak şekilde birkaç diş sarımsak koyabilirsiniz. Böylece, bakliyatların uzun ömürlü olmasını sağlayarak aile bütçenize de önemli miktarda katkı sağlayabilirsiniz.

 

Bakliyatları Sudan Uzak Tutun

Bakliyatlar suya karşı oldukça hassas oldukları için sakladığınız dolabın nem veya sudan uzak olmasına özen göstermelisiniz. Bu yüzden, mutfak lavabosunun veya ocağın çevresindeki dolapları bakliyat saklama için tercih etmemelisiniz. Aksi takdirde yemek buharından etkilenen bakliyatlar kolayca nemlenip bozulabilir. Ayrıca, balkon veya terasta saklama yapıyorsanız, buralarda da bakliyatların yağmur ve kar sularına maruz kalmamasına dikkat etmelisiniz.

 

Bakliyatların Güneş Görmesini Engelleyin

Bakliyatların bozulmaması için ortam sıcaklığının en fazla 20 °C derece olması gerekir. Bu yüzden, bakliyatları asla güneş gören bir yerde muhafaza etmemelisiniz. Aksi takdirde, bakliyatlar çok fazla ısıya maruz kalacağı için yüksek nem ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda da gıdalarınız kısa sürede bozulabilir ve israf olabilir.

 

Bazı Bakliyatları Derin Dondurucuda Saklayın

Nohut, fasulye ve barbunya gibi bazı bakliyatlar, derin dondurucuda saklanabilir. Bu gıdaları haşlayarak veya doğrudan kuru bir şekilde dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu şekilde yiyeceklerinizin ömrünü daha fazla uzatabilirsiniz.

Bakliyatlarınızı muhafaza etmek ve kullanım ömürlerini uzatmak için yukarıdaki pratik yöntemleri deneyebilirsiniz. Böylece, gıdalarınızın israf olmasının önüne geçerek mutfak harcamalarında da tasarruf sağlayabilirsiniz.