Çocukların erken yaşlarda dengeli ve etkili beslenme alışkanlıklarının olması, onların gelecek yıllardaki fiziksel ve ruhsal durumlarına doğrudan etki eder. Genel beslenme alışkanlıkları, hayatlarının ilk birkaç yılından itibaren şekillenmeye başlar, bu yüzden çocuklarımızı besleyici gıdalar yemeye teşvik etmek son derece önemlidir.
Ne Tür Beslenme İçerikleri Tercih Edilmelidir?
Çocukların, her biri farklı yiyecek gruplarından oluşan yeterli ve dengeli bir beslenme düzenine ihtiyaçları vardır, böylece geniş yelpaze aralığındaki besin maddelerine yeterli miktarda ulaşmaları, onlara fayda sağlayacaktır.
Çocukların yiyeceklere olan ilgileri yaşlarına, büyüme hızlarına ve hangi aktiviteleri ne kadar ne ölçüde yaptıklarına bağlı olarak değişir; bu nedenle yeterli miktarda porsiyonlar hazırlamak oldukça önemlidir. Gıdalar küçük miktarlarda hazırlandığında çocuk daha büyük porsiyonlara ihtiyaç duyarsa, ancak o zaman porsiyonların miktarını artırmaya başlamalıyız.
Patates, Ekmek, Pirinç, Bulgur Gibi Karbonhidrat İçerikli Yiyecekler
Bu grupta yer alan besinler arasında çok fazla çeşitlilik vardır ve her bir öğünde bu besinler mutlaka tüketilmelidir.
Çocuklar için karbonhidrat içerikli besinler tercih edildiğinde;
· Özellikle lif oranı yüksek tam tahıllı ekmekleri tüketmeleri teşvik edilmelidir.
· Her sabah kahvaltıda tam tahıllı gıdalar tüketmek güne sağlıklı başlamanın etkili bir yoludur.
· Çocukların kızartılmış cips yerine evde yapılabilecek fırın patates gibi alternatiflere özendirilmesi de mümkündür.
Meyve ve Sebzeler
1-4 yaş arası çocukların günde 2 porsiyon, 10-18 yaş arasındakilerin ise günde 4 porsiyon meyve ve sebze tüketimine teşvik edilmesi gerekir(1). Ayrıca meyve ve sebze tüketiminde de çeşitliliğin olması önemlidir, böylece tüm vitaminlerin doğru ve yeterli ölçülerde alınmaları sağlanmalıdır. Meyve ve sebze tüketimi; taze, dondurulmuş, konserve, kurutulmuş veya taze sıkılmış meyve suyu olarak tercih edilebilir.
İlkokul çocuklarının porsiyon miktarları yaklaşık olarak erişkin porsiyonlarının yarısı kadardır. Ayrıca porsiyon miktarını bir elin avuç içi boyutunda olacak şekilde hesaplamak da doğru bir yaklaşımdır.
Baklagiller, Yumurta, Balık ve Diğer Proteinler
Fasulye, nohut gibi baklagiller, et, tavuk, yumurta gibi besinler protein içerirler. Proteinler vücudun hayati fonksiyonlarının sürdürülebilmesi için oldukça önemlidir. Fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi baklagiller, et ve et ürünleri yerine konabilecek çok iyi alternatiflerdir.
Çocukların haftada iki kez balık tüketmeleri tavsiye edilir.
Kırmızı et iyi bir protein, B12 vitamini ve demir kaynağıdır.[2] Demir yönünden zengin bir diyet, demir eksikliğine bağlı aneminin önlenmesine yardımcı olur. Tavuk ve hindi eti kırmızı ete ek olarak ‘tamamlayıcı’ protein kaynağı olarak rol almaktadır. Yumurta ise ete iyi bir alternatiftir ve haşlanmış, çırpılmış omlet tarzı versiyonları ile çocukların da favorisi sayılabilecek bir besindir.
Kaynakça:
(1) https://akademihastaneleri.com/saglik_cocuklarin-beslenmesinde-meyvenin-yeri
(2) https://www.esk.gov.tr/tr/10998/ET