5 Adımda Daha Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi

Gelin birlikte bağışıklık sistemimizi destekleyelim!

 

 

 

Sizce de kış ayları biraz zorlu geçmedi mi? Keşke zorluk olarak kış ayının soğuğundan bahsetsem. Çünkü bir Bursalı olarak o eski bol yağışlı sonbahar ve karlı kış günlerine gerçekten hasret kaldık...

 

Barajların boşaldığı, mevsim normallerinin üzerinde geçen ve çoğu kişinin inatçı grip salgınlarına yakalandığı bir dönem yaşadık.Hem havaların dengesizliğine, hem de grip salgınına karşı bağışıklık sistemimizi güçlü tutarsak vücudumuzu bu geçiş döneminde güzelce destekleyebiliriz.

 

Gelin birlikte bağışıklık sistemimizi destekleyelim;

 

1.İlk sırada yeterli miktarda su içmek var!

 

Günlük hayatımızda hava kirliliği, tarım ilaçları, sigara dumanı, alüminyum, paraben derken pek çok toksik maddeye maruz kalabiliyoruz. Bu maddele karaciğerimizde daha zararsız hale geliyor, böbreklerimiz süzüyor; idrar, safra, ter şeklinde dışarı atıyoruz.

 

Anlayacağınız karaciğer ve böbreklerimize toksinlerin vücudumuzdan uzaklaştırılmasında çok iş düşüyor. Onlara yardımcı olmak adına yeterli miktarda su içmeli, dengeli ve doğru beslenmeliyiz.

 

“Kg x 30-35 ml” formülü ile ne kadar su içmemiz gerektiğini hesaplayabiliriz.

 

2.Yerel ve mevsim meyve sebzelerini tüketmek!

 

Mevsim meyve ve sebzeleri vitamin ve mineral bakımından en üst seviyededir. Böylelikle hem başta C vitamini olmak üzere pek çok vitamini alacak, hem de lif bakımından da zengin beslenmiş olacağız.

 

Ayrıca yerel ve mevsimsel meyve ve sebzelerimizin geride bıraktığı su ve karbon ayak izinin de daha az olduğunu birlikte daha önce konuşmuştuk. Böylece vücudumuza destek olurken bir diğer yandan gezegenimize de daha iyi bakmış oluruz.

 

3.Bağırsaklarımıza iyi bakmak!

 

Biliyorsunuz ki bağırsaklar artık ikinci beyin olarak geçiyor ve bağışıklık sistemimiz deyince akla mutlaka onlar da geliyor. Bağırsak mikrobiyotamız ne kadar sağlıklı olursa bağışıklığımız da o denli güçleniyor.

 

Bağırsaklarımızı desteklemek adına;

 

-Lif yönünden zengin beslenelim. Mevsim sebze ve meyveleri bu konuda bir numara!

-Yoğurt, kefir gibi probiyotikleri  beslenmemize ekleyelim.

-Yulaf hem çok iyi bir lif, hem de beta glukan kaynağıdır.

 

Beta-Glukan; bağışıklık sistemimizin ilk savunmasını yapan makrofajlar (beyaz kan hücreleri) üzerindeki özel yüzeylere bağlanarak, bağışıklık sistemini aktive etmesinden dolayı yıllardır bağışıklık sistemi destekleyici olarak ün kazanmış doğal bir besin desteğidir. Tam da ihtiyacımız olan destek! Kendisini sağlıklı beslenmemize davet edelim.

 

4.Bitkilerin gücü adına!

Sevgili Erdem Yeşilada hocamı anmadan olmaz! Derslerimizde bağışıklığı güçlendirmek için 1 çay kaşığı çörekotu tohumunu 1 tatlı kaşığı kestane balı ile karıştırıp aç karnına tüketilmesini önermekteydi. 

 

Bitki çayları desteği de unutmamalı! Günde 2-3 fincan ıhlamur, zencefil, adaçayı ya da kuşburnu çayı içmek bağışıklığımızı güçlendirmede yardımcı olacaktır.

 

Grip deyince benim aklıma ilk ıhlamur çayı geliyor! Yapılan çalışmalar da ıhlamur flavonoitlerinin iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterdiğini söyleyerek beni destekliyor. Ayrıca bazı bileşenleri ise boğazı yumuşatarak soğuk algınlığı şikayetlerini hafifletiyor.

 

Adaçayı yaprakları, içeriğindeki uçucu bileşenler sayesinde ağız ve boğaz iltihaplarını (farenjit, jinjivit gibi) gidermeye yardımcı olur. Erdem hocamız çay şeklinde (kaynatmadan) hazırlanan adaçayının gargara olarak kullanılmasının da faydalı olduğunu derslerimizde hatırlatırdı.

 

Bir de geleneksel bir karışımımız vardır: “bal + zencefil + karanfil + karabiber + limon” işte onun da tam yeri, tam zamanı!

 

Nasıl iyi gelir! Kahvaltıda ıhlamur çayı tercih edip içerisine yukarıdaki karışımı ekleyerek güne savunma kalkanınızla başlayabilirsiniz!

 

5.Kaliteli uyumak, dinlenmeye zaman ayırmak.

 

Yorgunluk, uykusuzluk ve hatta stres de bağışıklık sistemimizi negatif etkileyebiliyor. Uykusunu almış, dinlenmiş bir vücut tüm yaşamsal faaliyetlerini daha kolay gerçekleştiriyor. O yüzden özellikle salgınlardan bu denli yoğun bahsettiğimiz dönemde biz de vücudumuzu dinlendirmeye özen gösterelim.

 

Gördüğünüz gibi hiç gözümüzü korkutmaya gerek yok, dikkat etmemiz gerekenler çok basit. Tüm bunların yanında bir de kişisel hijyenimize dikkat ettik mi tamamdır! Ellerimizi sık sık yıkamayı unutmayalım. Dışarı çıkmamız gerektiğinde (iş/gereksinimler için) mümkünse yüzümüze dokunmayalım, maske takmaya devam edelim. Çantamızda dezenfektan sprey/jel ya da mendil taşımak da bize yardımcı olacaktır. O zaman C vitamininden zengin gripsavar içeceğimizle sizi baş başa bırakıyorum. Kendinize iyi bakmayı unutmayın! :)

 

Gripsavar İçecek

Gerekli Malzemeler:

1 kişilik;

1 orta boy portakal

1 tatlı kaşığı kadar taze zerdeçal rendesi (zencefil de olur)

1/2 limon suyu

1 tatlı kaşığı bal

Tüm malzemeleri blenderdan çektik mi içeceğimiz hazır!

Şifa olsun!  

 

Uzm. Dyt. Ayça Alara Aycan