Son Tüketim Tarihi İle Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi Arasındaki Fark Nedir?
Ürün etiketlerini inceliyor musunuz ? Ürünlerin etiketinde en çok hangi bilgileri okuyorsunuz? Genellikle ilk bakılan, ürünün kalori, şeker ve yağ içeriği gibi bilgiler oluyor.
Peki ya son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi? Daha önceki yazılarımda bu 2 terim arasındaki farktan kısaca bahsetmiştim. Son Tüketim Tarihi ile Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi arasındaki fark tam olarak bilinmiyor. Bu yüzden de tüketicilerin çoğu gıda henüz yenilebilecek durumdayken maalesef çöpe atıyor. Bu durum, gıda israfının her geçen gün bir çığ gibi büyümesinin nedenlerinden biri. Hatta verilere göre her 10 kişiden yalnızca üçü, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi’nin anlamını doğru biliyor. Hadi gelin bu terimleri detaylı olarak inceleyelim.
Son Tüketim Tarihi ile Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi aynı kavramlar değildir. Son Tüketim Tarihi, bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihi ifade eder. Son tüketim tarihi geçen gıdanın besin içeriği, etikette öncesinde belirtilen değerlerle aynı olmayabilir. Bu durumda Son Tüketim Tarihi geçmiş gıdaların etiketinde yer alan tarihten sonra tüketilmemesi, satın alınmaması ve satılmaması gerekir.
Bu tarihleme şekli et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleriyle yumurta gibi risk oranı daha yüksek gıdalar için kullanılır. ‘Son Tüketim Tarihi’ bilgisinin olduğu gıdalarda, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihinin yer almayacağını da göz ardı etmeyin.
Peki tavsiye edilen tüketim tarihi nedir? Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğine göre; uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarih, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi’ni gösterir. O tarihe kadar ürün kalitesini en iyi şekilde muhafaza eder. Fakat belirtilen tarih geçtikten sonra ise kalitesi ve besin değeri azalmaya başlıyor. Aslında önceden paketlenmiş bir yiyeceğin, dayanıklılık ömrünün ne zaman biteceğini gösteren bir tarihleme olarak da belirtilebilir. Gıda güvenliğini garanti etmediği için tavsiye edilen tüketim tarihini son kullanım tarihiyle karıştırmamak son derece önemlidir. Örneğin, aldığınız salça üzerinde yer alan Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi geçmiş olsa bile, kavanozu açtığınızda koku, renk ve duyusal özellikler iyiyse, bu o ürünün kullanılamayacağı anlamına gelmez . Tahıllar, pastane ürünleri ve konserve gibi ürünler bu şekilde tüketicinin insiyatifiyle karar verebileceği gıdalar arasında sayılabilir.
Tüm dünyada kaynakların azalıyor olduğunu düşünürsek, çöpe gidecek bir dilim elmanın bile kıymetini bilmemiz gerekiyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Gıdanı Koru proje destekçisi olarak isteğim, bu bilgilerin daha fazla kişiye ulaşması ve ülkemizde gıda bankacılığı sisteminin daha aktif olması.